Primul episod al proiectului Heritage România, pe un traseu derulat în toamna anului trecut, a cuprins şi Bolzano, un orăsel din nordul Italiei, integrat cândva între posesiunile habsburgilor. Aceste influenţe sunt puternice si astăzi (cultural, arhitectural), populaţia germanică fiind acum redusă la aproximativ jumătate din total, dacă am înţeles eu corect din informaţiile primite la faţa locului. Peisajul geografic este şi el unul de vis, o extremitate sudică a Tirolului nord-italian, dacă mi se permite formularea. Sau un Innsbruck mai mic :)

Dar ce căutam noi la Bolzano? Am pus pe harta noastră acest oraş din motive de Petru Şchiopul. Primul Basarab pe tronul Muşatinilor, domnitorul moldav pleacă în exil, sub protecţia Împăratului Rudolf al II-lea, care îi fixează o reşedinţă în aceste locuri are Imperiului. Petru Şchiopul moare în 1591 si este înmormântat în pridvorul manastirii franciscane din Bolzano. Cu ajutorul jurnalistului italian Luigi Giuriato (întrega poveste, care cuprinde si multe peripeţii, va fi relatată în volumul tipărit al acestui traseu) am filmat la faţa locului, am făcut poze, ba chiar ni s-a permis să tragem cadre în interiorul manastirii, acolo unde nu patrund turistii. A fost o practic o alta zi minunată pentru Heritage România!

Dar asta nu a fost tot la Bolzano. Am facut un interviu video, dupa Sfânta Liturghie, cu părintele Lucian Milăşan, care ne-a povestit despre comunitatea noastră (peste 1.000 de români la Bolzano), despre modul în care cinstesc amintirea voievodului nostru etc. O alta intalnire providentiala a fost aceea cu consulul onorific al României în regiune, dl. Maurizio Passerotti, care ne-a facilitat şederea acolo.

Pentru că nu am putut realiza un interviu şi în cadrul mănăstirii franciscane, despre prezenţa lui Petru Şchiopul în zonă, ne-am dat seama că, pentru filmul documentar al proiectului, mai avem nevoie de imagini legate de acest subiect. Un prin prilej s-a ivit la începutul lunii iulie 2015, când am fost la Iaşi pentru lansarea noii mele cărţi, Athos. Însemnările netăcutelor cărări (Ed.Doxologia). Petru Şchiopul a ridicat pe una dintre colinele fostei capitale moldave mănăstirea Galata, sfinţită în 1584. În a doua sa domnie şi, de fapt, a doua ctitorie a Galatei, pentru că prima s-a naruit din cauza terenului.
Despre muncile noastre recente la Galata, am povestit aici.

Bolzano franciscani

Bolzano manastire

galata biserica

galata iconostas

galata petru schiopul

Galata Turn

Din păcate, banii stransi în contul ONG-ului pe care l-am înfiinţat special pentru acest proiect s-au dus în mare parte pe traseul efectuat anul trecut (două săptămâni pe drumuri). Mai avem de făcut filmul documentar, cartea si expozia foto, asa cum este gândit proiectul. Cu ajutorul lui Dumnezeu si prin sustinerea unor sponsori sau oameni de bine, vom putea merge mai departe. Nu atat cu acest prim episod, dar si cu cele care sunt deja la sertar.

Fie să renască/Ţara românească!

Doamne ajută!

PS. Până în prezent proiectul s-a derulat graţie unor sponsori precum Telekom România, Philips, LG. Le mulţumim si pe această cale! :)